Rezultati konkursa EKO KADAR Opovo

10.08.2021.

Opštinska narodna biblioteka Opovo pod pokroviteljstvom opštine Opovo raspisala je 29.6.2021. godine konkurs pod nazivom Eko kadar Opovo. Tekst konkursa sa detaljnim uputstvima objavljen je na zvaničnom sajtu ustanove 29.6.2021. godine.

Tema konkursa je bila promocija prirodnih vrednosti Opova i ekologije kroz očuvanje i zaštitu životne sredine; pozitivne i negativne strane kulture življenja, eko buđenje.

Konkurs je prvobitno trajao od 1.7. do 26.7. ali je kasnije produžen do 1.8.2021. godine. U tom periodu, pristigle su 23 prijave, od kojih je jedna van konkurencije. U takmičerskom programu učestvovalo je 22 autora, odnosno 59 fotografija. Žiri u sastavu: Mario Leone Bralić, umetnik fotografije, Petar Vujanić, umetnik fotografije, Katarina Nikolić Ralić, dramaturg sastao se 2.8.2021. godine i doneo odluku o nagrađenim fotografijama.U širi izbor je ušlo 20 fotografija. Dodeljene su tri novčane nagrade, i pet pohvala.

Prva nagrada: Nikola Konstantinov, Putnici od stakla

Druga nagrada: Aleksandra Sknepnek, Lego družina pomaže malom pužu iz Opova

Treća nagrada: Petar Stojanović, Sad but True

Pohvale:

Ilija Josić, Art

Petar Stojanović, Otvorite oči i Help me

Milan Venjac, Roda

Luka Šulc, Evidentni napredak

U širem izboru, pored nagrađenih, ušli su i: Vuk Vučković Kad šume utihnu-Očaj, Aleksandar Grujić Opovo iz vazduha, Boje Vojvodine, Goran Nikolić Staza, Ilija Josić Begining of the End i Pure, Nikola Konstantinov U pomoć-molim za oproštaj, Sonja Čvorović Pecaroš na Tamišu i Pčelica i makovi u žitu, Kristina Vasić Zlatni atar.

Van konkurencije: Čeda Vučković Kiseonik, Vidre i plastika na Tamišu.

Dana 12. avgusta 2021. godine u 19 časova na platou ispred galerije Jovan Popović biće dodeljene nagrade, a sve pomenute fotografije biće izložene u parku u Opovu.

Obrazloženje žirija:

U odabiru fotografija rukovodili smo se likovnim kvalitetom fotografija, jasnom kompozicijom, promišnjenom i autentičnom pristupu temi, sa akcentom na angažovanošću i skretanju pažnje na značaj ekologije. Ovaj konkurs je samo prvi korak u jačanju ekološke svesti i cilj je da podstakne ljude da na kreativan način razmišnjaju o svojoj sredini, da budu svesni prirodnih lepota opštine Opovo, ali i da se uključe u rešavanju aktuelnih problema.

Hvala na učešću!

 

1 Comment

  1. Sonja Čvorović

    Hvala na obaveštenju i hvala što ste me pomenuli pri samom kraju. Očigledno je da su moje fotografije van konkurencije, i drago mi je zbog toga! Ipak je ovo, što se mene tiče, na dečijem nivou 😊

    Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Галeрија Јован Поповић позива свe заинтeрeсованe ствараоцe из поља визуeлних умeтности да сe пријавe на конкурс за излагањe на јубиларној 30....

read more
Slobodna zona u Opovu

Slobodna zona u Opovu

Са задовољством вас обавeштавамо да ћe сeдам филмова са 19. Филмског фeстивала Слободна зона, одржаног од 31. октобра до 05. новeмбра у Бeограду,...

read more
Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Креативни клуб Опово званично је започео са радом 5. марта 2022. године. Основан је у циљу развоја савременог стваралаштва код младих, као једна од...

read more