Opštinska narodna biblioteka Opovo

Adresa

Borisa Kidriča 8, Opovo

Radno vreme

07 – 15

Vesti

Najnovije vesti

Kratak istorijat

 

Opštinska narodna biblioteka Opovo je kulturna ustanova u opštini Opovo. Osnovana je 1951. godine i bila je sastavni deo Doma kulture Olga Petrov. Nakon zatvaranja Doma kulture, biblioteka je postala njegov pravno-imovinski naslednik i registrovana 1995. godine pod punim nazivom Opštinska narodna biblioteka Opovo. Pored svoje osnovne delatnosti, biblioteka obavlja i stvaralačke/umetničke delatnosti: organizuje pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte, umetničke izložbe, edukativne radionice, izdavačku delatnost (objavljuje različite publikacije, kataloge i programe), kinematografsku produkciju, i dr. U okviru biblioteke su (pored sedišta u Opovu) i ogranci u Barandi, Sefkerinu i Sakulama, Galerija Jovan Popović od 1970. godine, scena Dragan Bjelogrlić od 2016. godine, spomen-soba (legat) Zorana Petrovića od 2013. godine. Matična biblioteka zadužena za rad Opštinske narodne biblioteke Opovo je Gradska biblioteka Pančevo.

Bibliotečki fond

Ukupan broj knjiga u fondu Opštinske narodne biblioteke Opovo (podrazumevajući zbirno u svim ograncima u opštini Opovo), za 2020. godinu je: 66.721 primerak knjiga (književnost, dečja literatura i naučna literatura). Bibliotečka građa smeštena je u UDK sistemu. U 2012. godini biblioteka je pristupila elektronskoj obradi fondova u COBIS sistemu i do 2020. godine obradila skoro 90% ukupne knjižne građe. Procenat obuhvaćenosti stanovništva 7.32% što Opštinsku narodnu biblioteku Opovo svrstava u sam vrh narodnih biblioteka u Vojvodini. Prostorije biblioteke u Opovu čine: pozajmno odeljenje, dečje odeljenje sa čitaonicom, odeljenje za odrasle sa čitaonicom, arhiva.

Stara i retka građa

 

Najstarije knjige koje biblioteka ima u svom fondu su Nemačko-srpski rečnik iz 1886. godine i Leksikon na mađarskom jeziku iz 1893. godine. Stara i retka građa podeljena je u četiri grupe: knjige izdate od 1886. do 1908. (među kojima je i knjiga Pod starim krovovima K.Š. Đalskoga iz 1905), knjige izdate od 1910. do 1928. godine (Euripidove drame iz 1919, Celokupna dela Svetozara Markovića iz 1921, i dr), knjige izdate od 1929. do 1938. godine (Pikvikov klub Čarlsa Dikensa iz 1929, i dr) i knjige izdate od 1940. do 1950. godine (Pokojni Matija Paskal Luiđa Pirandela iz 1940, i dr).

Neknjižna građa

 

Biblioteka u svom fondu ima veliki broj plakata sa filmskih i pozorišnih predstava, umetničkih izložbi, pozivnica, kataloga i fotografija koji su dragoceni arhivski materijal neophodan za sagledavanje rada kulturne ustanove od osnivanja do danas.

Program biblioteke

Biblioteka sprovodi brojne radionice i kulturne programe za različite starosne i društvene grupe na osnovu promišnjenog i tačno utvrđenog godišnjeg plana i programa. Ustanova se trudi da svojim različitim sadržajima doprinese animaciji, snažnijem razvoju senzibiliteta i nivoa interakcije sa publikom, kao i da ostvari saradnju sa brojnim institucijama, manifestacijama i pojedincima kroz različite programe i aktivnosti.

Nabavka knjiga i promocija knjige

 

Nabavka knjiga u biblioteci radi se na osnovu statistike korišćenih publikacija, ali i kroz razgovor sa korisnicima. Nabavka obuhvata naučnu, istorijsku literaturu, dečju književnost, kao i beletristiku. Biblioteka redovno učestvuje na konkursima Ministartsva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskimz ajednicama za nabavku knjiga.

Tokom manifestacija Dani knjige (april) i Dečja nedelja (oktobar) biblioteka organizuje književne susrete i razgovore, kreativne i likovne radionice u saradnji sa lokalnim osnovnim školama i umetnicima iz svih oblasti. Društveno-angažovana radionica za decu Knjiga koja nudi odgovore, finansirana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu (2017) privukla je veliku pažnju javnosti, te je nastavila da se odvija i kroz druge tematske programe. Zadatak ovakvih radionica je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom građenja knjige i nastanka knjižnog bloka.

Biblioteka svake godine organizuje prijem i upis prvaka i tom prilikom deca se upoznajusa radom biblioteke, rasporedom odeljenja i bibliotečkog fonda, kao i pravima i obavezama korisnika biblioteke.

Izložbe

 

Izlagačka delatnost podrazumeva samostalne, grupne i autorske/kustoske izložbe, ali i prateće programe,kao što su jednodnevne prezentacije, projekcije, promocije, diskusije, paneli i drugi događaji iz oblasti umetnosti i kulture. Deo programa galerije koncipiran je i realizovan po pozivu i po izboru Umetničkog saveta, a deo na osnovu sprovedenih konkursa. Namera galerije je da predstavi različite vrste stvaralaštva i praksi iz oblasti savremene umetnosti, autorske i dokumentarne izložbe istoričara umetnosti i drugih profesionalaca iz oblasti kulture i umetnosti.

Koncerti i predstave

 

Biblioteka organizuje koncerte klasične muzike i to: koncert Život je muzika od 2018. godine i dalje (finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata) koji okuplja muzičare i operske pevače Narodnog pozorišta iz Beograda, u cilju obrazovanja mlađe publike o značaju filmske, operske i klasične muzike uopšte, kao i dečji koncert klasične muzike Moj svet klasične muzike koji promoviše mlade učenike Muzičke škole Jovan Bandur sa teritorije opštine Opovo.

Digitalizacija

Opštinska narodna biblioteka Opovo radi na digitalizaciji neknjižne građe i sređivanju zbirke koja uključuje plakate, fotografije, kataloge sa programskih aktivnosti. Plan biblioteke je da u budućnosti oformi digitalnu čitaonicu, reorganizuje arhivu i na taj način omogući korisnicima lakši i brži pristup informacijama. U daljem radu, biblioteka će se fokusirati na digitalizaciju stare i retke građe, ali i zavičajnog fonda. Tokom godina, biblioteka je prikupljala lokalne časopise, novinske članke, isečke, knjige, spise i druge publikacije o istoriji Opova i drugim javnim institucijama, kao i događajima od javnog značaja. Ovi podaci bi trebalo da budu dostupni široj publici, jer svedoče o razvoju socijalnog i kulturnog identiteta lokalne zajednice. 

Izdavaštvo

Opštinska narodna biblioteka svoje programe predstavlja i promoviše i kroz izdavačku delatnost, koja podrazumeva publikovanje knjiga, kao i pratećih kataloga izložbi i drugih sadržaja. Od 1970. pa sve do danas, biblioteka je objavila značajna dela iz umetnosti, poput monografije Jovana Popovića, Uroša Kneževića, monografiju Opova i monografiju fonda Galerije Jovan Popović. Kasnije, nastavlja da objavljuje i književna dela lokalnih stvaralaca i književnika, ali i dela koja promovišu Banat i banatsko stvaralaštvo. Poslednjih godina, biblioteka je izdala značajan broj publikacija o Zoranu Petroviću, kao i dva izdanja njegove knjige Selo Sakule a u Banatu. Krajem 2019. godine biblioteka je predstavila ediciju Žitelji Opova i tom prilikom započela publikovanje  mini knjiga/kataloga o znamenitim ličnostima, umetnicima, sportistima. Među njima su: Slavko Jovanović-prvi srpski snimatelj, Kosta Bradić, Jovan Popović, Zoran Petrović, Olimpijada Pupin, Jovan Mikić Spartak, Dragan Bjelogrlić i mnogi drugi.

Knjige

 

 1. Jovan Popović, Nikola Kusovac, 1971.
 2. Uroš Knežević, Pavle Vasić, 1975.
 3. Banat, J.J. Erler, 2004. (u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva)
 4. Opovo, Andreas Majer, 2008. (u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva)
 5. Kazablanka, Katarina Nikolić, 2009.
 6. Zoran Petrović, povodom 90 godina od rođenja, 2012. (u saradnji sa Gradskim muzejom iz Vršca)
 7. Selo Sakule a u Banatu, Zoran Petrović, 2014. (u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva)
 8. Tekstovi o Zoranu Petroviću i od Zorana Petrovića, 2014.
 9. Igra jednog časa, Katarina Nikolić, 2014.
 10. Fond Galerije Jovan Popović Opovo 1970-2014, 2014.
 11. Čudesna šuma, Katarina Nikolić, 2015.
 12. Uzajamno delovanje života i umetnosti: Pola veka Galerije Jovan Popović, monografija 2021.

Banat

J.J.Erler,
2004.

(u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva)

Opovo

Andreas Majer,
2008.

(u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva)

Pola veka Galerije Jovan Popović

Uzajamno delovanje života i umetnosti
monografija 2021.

Selo Sakule a u Banatu

Zoran Petrović,
2014.

(u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva)

Edicija Žitelji Opova

 

Edicija Žitelji Opova predstavlja znamenite ličnosti, umetnike, aktiviste, sportiste kao i sve one koji su svojim angažmanom i životom doprineli razvoju identiteta lokalne zajednice.

 

 1. Jovan Popović – slikar, 2019.
 2. Zoran Petrović – slikar i pisac, 2019.
 3. Slavko Jovanović – snimatelj, 2019.
 4. Kosta Bradić – slikar, 2019.

Jovan Popović

Sanja Savić
2019.

Kosta Bradić

Sanja Savić
2019.

Slavko Jovanović

Sanja Savić
2019.