Легат Зорана Петровића

Адреса

Бориса Кидрича 1, Сакуле

Контакт

+381 (0)63 163 83 08

Радно време

08 – 20

Вести

Најновије вести

Зоран Петровић (1921–1996), истакнути сликар, вајар и драмски уметник, рођен је у месту Сакуле, надомак Опова. Био је редовни професор Факултета ликовних уметности, а његови радови део су многобројних фондова домаћих и иностраних галерија и музеја, приватних колекција, као и јавних простора.

Велики број његових дела завештан је банатским градовима, где се и данас чувају: Градски музеј Вршац, Народни музеј Панчево, Месна заједница Сакуле. Зоран Петровић је написао седам драмских текстова, међу којима су и Село Сакуле а у Банату и Пенџери равнице, као и бројне радио и телевизијске драме и сценарија за филмове.

Галерија у свом фонду има двадесет и седам експоната: слика, акварела и цртежа као и преко стотину разгледница, каталога, књига и списа о Зорану и од Зорана Петровића.

Спомен соба Зорана Петровића

У оквиру Општинске народне библиотеке у Опову, којој галерија припада, крајем 2013. године отворена је Спомен соба Зорана Петровића, у којој су изложени каталози, књиге, новински исечци, часописи, писма и дописнице, које је сакупљао и сачувао сам Зоран Петровић. Спомен соба је 2019. године, због афирмације родног места Зорана Петровића и његовог стваралаштва, пребачена у Сакулe.