Radost stvaranja – likovne radionice za odrasle

20.12.2023.

Galerija Jovan Popović Opovo organizuje niz programskih aktivnosti pružajući prostor i konteks za razvoj lokalne produkcije. Likovne radionice podstiču i neguju komunikaciju i interakciju sa publikom, pružaju prostor za razmenu ideja, mišljenja i edukaciju.

Likovne radionice namenjene su svim uzrastima i interesovanjima. Cilj je usavršavanje, razvijanje sposobnosti i talenata kroz crtanje i slikanje.

Od maja do decembra rađene su slike u tehnici akril na platnu. Održano je 15 radionica. Rezultat rada predstavljen je kolektivnom izložbom i štampanjem kataloga u decembru.

Polaznici su imali prilike da se upoznaju sa slikanjem na otvorenom – plener i studijski rad.

Teme su bile: Mrtva priroda sa postavkom uživo, Jesenji pejzaž, Hleb, Portret i slobodne teme.

Galerija Jovan Popović će nastaviti da sprovodi radionice za odrasle i naredne godine. Učesnici će naučiti i ostale tehnike: rad na tekstilu i crtanje, ali i da unaprede tehniku slikanja akril na platnu.

Radionice je vodila Olga Nikonova.

Olga Nikonova se bavi profesionalno slikarstvom tri decenije, u statusu samostalnog umetnika. Njena tehnika slikanja je ulje na platnu. Olga je rodom iz Rusije. Rođena je 1971. godine i odrastala je u Votkinsku, gde je završila osnovnu umetničku školu. Nakon toga je pohađala čuveno slikarsko učilište u Jaroslavlju, u klasi Jelene Smagine. Svoju profesionalnu karijeru započela je u Srbiji 1991. godine i bila je učesnica pet kolektivnih izložbi. Hronološkim redosledom, prva je održana u Kući Đure Jakšića (1990), dok su naredne tri održane u Prokuplju, a to su Toplički likovni stvaraoci (2002), Boža Ilić i slikari Toplice (2008) i Žena i umetnost (2009). Poslednje izložbe u kojima je učestovala su održane u Opovu 2021. i 2022. godine, pod nazivom Stvaraoci Opova. Najzad, svoju prvu samostalnu izložbu Put ka sebi održala je u Opovu aprila 2023. godine, gde je prikazan retrospektivan osvrt na njen dosadašnji rad. Njene slike su postale deo privatnih kolekcija širom sveta, a one se mogu kupiti u mnogim renomiranim beogradskim galerijama (Art Zona ili Beli Anđeo).

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Креативни клуб Опово званично је започео са радом 5. марта 2022. године. Основан је у циљу развоја савременог стваралаштва код младих, као једна од...

read more
Jesen Matice srpske u Opovu

Jesen Matice srpske u Opovu

Општинска народна библиотека Опово у сарадњи са Матицом српском организује програм "Јесен Матице српске у Опову". Током овог програма наши суграђани...

read more
Dečija nedelja

Dečija nedelja

Од 02. до 08. октобра 2023. годинe Општинска народна библиотeка, у сарадњи са основним школама и локалним умeтницима, обeлeжићe Дeчију нeдeљу, која...

read more