Пројекти 2021.

10.06.2021.
Оштинска народна библиотека Опово редовно учествује на конкурсима Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама, те је дана 7. јуна 2021. године, у атријуму библиотеке Матице српске у Новом Саду, на свечаној додели уговора, директорка Општинске народне библиотеке Опово, Катарина Николић Ралић, потписала три уговора за следеће пројекте:

  • Појекат Културно-историјско наслеђе Опова: дигитална збирка, у износу од 150.000,00 динара;
  • Пројекат Мјузикл у нашем крају – популаризација мјузикла кроз концертну делатност, у износу од 100.000,00 динара;
  • Пројекат Набавка књига, у износу од 110.000,00 динара.

Библиотека редовно учествује на конкурсима Покрајинског секретаријата за културу и сваке године добија новац за суфинансирање својих пројеката; па тако Секретаријат суфинансира концерт класичне музике већ четврту годину за редом, набавку књига, радионице и манифестације, а ове године и пројекат дигитализације.

Пројекат Културно-историјско наслеђе Опова: дигитална збирка, подразумева обраду, евидентирање, заштиту и повећање доступности архивског материјала, некњижног фонда и остале библиотечко-информационе грађе и извора, а које сведоче о битним историјским, културним и социјалним токовима локалног и ширег окружења. Општинска народна библиотека је већ започела дигитализацију завичaјног фонда, и у последњих неколико година прикупљала материјал о културним и историјским приликама, као и сведочанства о изградњи јавних установа, споменика, мостова, археолошким налазиштима и сл.

У другој фази, неопходно је извршити дигитализацију поменуте грађе, ретке књиге, али и серијских публикација и представити јавности дигиталну збирку у години јубилеја библиотеке, основане 1951. године. То је једна од активности које библиотека планира како би обележила и унапредила свој рад.

Пројекат ће кроз процес дигитализације утицати на стварање нових садржаја и ширење корисничке популације у локалној заједници.

Фотографија јe прeузeта са сајта Покрајиниског сeкрeтаријата за културу.

0 Comments

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезано

Вести

Слободна зона у Опову

Са задовољством вас обавeштавамо да ћe сeдам филмова са 18. Филмског фeстивала Слободна зона, одржаног од 4. до 9. новeмбра 2022. у Бeограду, Новом Саду и Нишу, по избору публикe и сeлeктора фeстивала, бити приказано и у Опову. Турнeја Слободнe зонe у оквиру...

Вести

Виртуелна тура кроз Галерију

Уколико нисте стигли да посетитите изложбу "Акварели из ваздуха" Љубише Тешића, можете то учинити клинком на следећи линк: https://www.tesicprint.com/opovo/?fbclid=IwAR32D74XRF6GtwEMFx7a3X52Rp74rFGETBSThiD8HggTDduRZNE4P0GsWZo Виртуелна тура кроз изложбу "Акварели...

Вести

Конкурс за излагање СТВАРАОЦИ ОПОВА

Саврeмeна галeрија Јован Поповић позива свe заинтeрeсованe ствараоцe из поља визуeлних умeтности да сe пријавe на конкурс за излагањe на 29. изложби Ствараоци Опова којe ћe сe одржати од 22. маја до 30. јуна 2023. годинe. Општи услови конкурса: Право учeшћа на...