Пројекти 2021.

10.06.2021.
Оштинска народна библиотека Опово редовно учествује на конкурсима Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама, те је дана 7. јуна 2021. године, у атријуму библиотеке Матице српске у Новом Саду, на свечаној додели уговора, директорка Општинске народне библиотеке Опово, Катарина Николић Ралић, потписала три уговора за следеће пројекте:

  • Појекат Културно-историјско наслеђе Опова: дигитална збирка, у износу од 150.000,00 динара;
  • Пројекат Мјузикл у нашем крају – популаризација мјузикла кроз концертну делатност, у износу од 100.000,00 динара;
  • Пројекат Набавка књига, у износу од 110.000,00 динара.

Библиотека редовно учествује на конкурсима Покрајинског секретаријата за културу и сваке године добија новац за суфинансирање својих пројеката; па тако Секретаријат суфинансира концерт класичне музике већ четврту годину за редом, набавку књига, радионице и манифестације, а ове године и пројекат дигитализације.

Пројекат Културно-историјско наслеђе Опова: дигитална збирка, подразумева обраду, евидентирање, заштиту и повећање доступности архивског материјала, некњижног фонда и остале библиотечко-информационе грађе и извора, а које сведоче о битним историјским, културним и социјалним токовима локалног и ширег окружења. Општинска народна библиотека је већ започела дигитализацију завичaјног фонда, и у последњих неколико година прикупљала материјал о културним и историјским приликама, као и сведочанства о изградњи јавних установа, споменика, мостова, археолошким налазиштима и сл.

У другој фази, неопходно је извршити дигитализацију поменуте грађе, ретке књиге, али и серијских публикација и представити јавности дигиталну збирку у години јубилеја библиотеке, основане 1951. године. То је једна од активности које библиотека планира како би обележила и унапредила свој рад.

Пројекат ће кроз процес дигитализације утицати на стварање нових садржаја и ширење корисничке популације у локалној заједници.

Фотографија јe прeузeта са сајта Покрајиниског сeкрeтаријата за културу.

0 Comments

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезано

Вести

Новогодишња теглица – такмичење у зимници

Културни цeнтар Опово организујe манифeстацију „Новогодишња тeглица“ у хотeлу „Стари Банат“ 24.дeцeмбра 2022. годинe од 12 до 14 часова. Такмичeњe у готовој зимници ћe сe одржати у пeт катeгорија: Ајвар Туршија Пeкмeз (шљива и кајсија) Компот и слатко Бундeва Скуп...

Вести

Поклон књиге

Општинска народна библиотека Опово добила је на поклон од Библиотеке Матице српске 250 књига. „Библиотеке су витални део светског система образовања, и складиштења и претраживања информација. Захваљујући њима, кроз књиге, филмове, звучне снимке и друге медије,...

Вести

Песничко вече

Драги корисници, 07. новембра у 18 часова у библиотеци у Опово биће организовано песничко вече чији је гост ауторка и песникиња Гроздана Црепајац. Гроздана Црепајац је рођена 12. 4. 1971. године у Банатском Карловцу. Заступљена је у многобројним антологијама До...