Na krilima mašte – deci s ljubavlju

20.12.2023.

Kreativni klub Opovo zvanično je započeo sa radom 5. marta 2022. godine. Osnovan je u cilju razvoja savremenog stvaralaštva kod mladih, kao jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje Opštinska narodna biblioteka sprovodi u okviru delovanja u lokalnoj zajednici. Tokom 2024. godine organizovano je preko pedeset kreativnih radionica. Kreativni klub je učestvovao na manifestaciji Dečja nedelja, u saradnji sa osnovnim školama, kao i na manifestacijama koje promovišu kulturni turizam na teritoriji opštine Opovo.

Na radionicama su se deca susrela i bavila različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom; na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu; štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže; rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama; upoznavanje sa teksturama, bojama i glazurama; gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa; vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom; slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj projekta je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela, kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu, vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova.

Kroz praktičan rad, sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznali smo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružile su deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku.

Zajedničko delovanje i posvećenost edukatora i učesnika radionica stvorili su novu energiju i pokazali veliku ljubav prema umetnosti. Tokom trajanja projekta upoznali smo se s različitim materijalima, stekli nova znanja i veštine, razvili motorne, kognitivne, komunikacione sposobnosti i samopouzdanje i dobro se zabavljali.

Rezultat našeg rada predstavljen je u decembru kroz izložbu dečjih radova i svečanu dodelu diploma.

Biblioteka je postala matica razmene iskustva i znanja, naše omiljeno mesto za druženje! Veliku zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je prepoznao značaj projekta i njegovu ulogu u razvoju kulture u našoj opštini i obezbedio kontinuirani rad Kreativnog kluba. Naš zajednički put nesumnjivo je uticao na razvoj omladine i ostavio traga u njihovim životima.

I na kraju, hvala našoj deci. Želimo vam da nastavite da budete to što je jeste: kreativni, pametni, dobri mladi ljudi!

Direktor Opštinske narodne biblioteke Opovo
Katarina Nikolić Ralić

Radionice su vodile:

Olga Reljić (1971) završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika knjige. Radila kao asistent na FLU, predmet: projektovanje oblika. U Nemačkoj je studirala u Halle-u, projekat: dizajn knjige. Pet godina je radila kao grafički dizajner, nakon čega je osnovala kretivni atelje i vodila radionice (Arttreff) u Kelnu, više od deset godina: radionice grafike, crtanja, vajanja, ručni rad i zanatske radionice: šivenje, vez, batik itd.

Jovana Ugrinov (1989) master primenjeni umetnik, odsek keramika (Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu). Radila je kao pripravnik nastave likovne kulture i edukator na brojnim kreativnim radionicama za decu, u okviru različitih projekata: Dani Afrike u Opovu (2018), Bundevom obojena jesen (2021) i dr.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Radost stvaranja – likovne radionice za odrasle

Radost stvaranja – likovne radionice za odrasle

Галерија Јован Поповић Опово организује низ програмских активности пружајући простор и контекс за развој локалне продукције. Ликовне радионице...

read more
Jesen Matice srpske u Opovu

Jesen Matice srpske u Opovu

Општинска народна библиотека Опово у сарадњи са Матицом српском организује програм "Јесен Матице српске у Опову". Током овог програма наши суграђани...

read more
Dečija nedelja

Dečija nedelja

Од 02. до 08. октобра 2023. годинe Општинска народна библиотeка, у сарадњи са основним школама и локалним умeтницима, обeлeжићe Дeчију нeдeљу, која...

read more