Na krilima mašte – deci s ljubavlju

20.12.2023.

Kreativni klub Opovo zvanično je započeo sa radom 5. marta 2022. godine. Osnovan je u cilju razvoja savremenog stvaralaštva kod mladih, kao jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje Opštinska narodna biblioteka sprovodi u okviru delovanja u lokalnoj zajednici. Tokom 2024. godine organizovano je preko pedeset kreativnih radionica. Kreativni klub je učestvovao na manifestaciji Dečja nedelja, u saradnji sa osnovnim školama, kao i na manifestacijama koje promovišu kulturni turizam na teritoriji opštine Opovo.

Na radionicama su se deca susrela i bavila različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom; na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu; štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže; rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama; upoznavanje sa teksturama, bojama i glazurama; gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa; vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom; slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj projekta je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela, kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu, vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova.

Kroz praktičan rad, sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznali smo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružile su deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku.

Zajedničko delovanje i posvećenost edukatora i učesnika radionica stvorili su novu energiju i pokazali veliku ljubav prema umetnosti. Tokom trajanja projekta upoznali smo se s različitim materijalima, stekli nova znanja i veštine, razvili motorne, kognitivne, komunikacione sposobnosti i samopouzdanje i dobro se zabavljali.

Rezultat našeg rada predstavljen je u decembru kroz izložbu dečjih radova i svečanu dodelu diploma.

Biblioteka je postala matica razmene iskustva i znanja, naše omiljeno mesto za druženje! Veliku zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je prepoznao značaj projekta i njegovu ulogu u razvoju kulture u našoj opštini i obezbedio kontinuirani rad Kreativnog kluba. Naš zajednički put nesumnjivo je uticao na razvoj omladine i ostavio traga u njihovim životima.

I na kraju, hvala našoj deci. Želimo vam da nastavite da budete to što je jeste: kreativni, pametni, dobri mladi ljudi!

Direktor Opštinske narodne biblioteke Opovo
Katarina Nikolić Ralić

Radionice su vodile:

Olga Reljić (1971) završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika knjige. Radila kao asistent na FLU, predmet: projektovanje oblika. U Nemačkoj je studirala u Halle-u, projekat: dizajn knjige. Pet godina je radila kao grafički dizajner, nakon čega je osnovala kretivni atelje i vodila radionice (Arttreff) u Kelnu, više od deset godina: radionice grafike, crtanja, vajanja, ručni rad i zanatske radionice: šivenje, vez, batik itd.

Jovana Ugrinov (1989) master primenjeni umetnik, odsek keramika (Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu). Radila je kao pripravnik nastave likovne kulture i edukator na brojnim kreativnim radionicama za decu, u okviru različitih projekata: Dani Afrike u Opovu (2018), Bundevom obojena jesen (2021) i dr.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Галeрија Јован Поповић позива свe заинтeрeсованe ствараоцe из поља визуeлних умeтности да сe пријавe на конкурс за излагањe на јубиларној 30....

read more
Slobodna zona u Opovu

Slobodna zona u Opovu

Са задовољством вас обавeштавамо да ћe сeдам филмова са 19. Филмског фeстивала Слободна зона, одржаног од 31. октобра до 05. новeмбра у Бeограду,...

read more
Radost stvaranja – likovne radionice za odrasle

Radost stvaranja – likovne radionice za odrasle

Галерија Јован Поповић Опово организује низ програмских активности пружајући простор и контекс за развој локалне продукције. Ликовне радионице...

read more