Deci, s ljubavlju

12.12.2022.

Kreativne radionice (Kreativni klub Opovo) zvanično su počele 5. marta 2022. godine i u godini osnivanja beleže pedeset susreta! Biblioteka je preuzela ulogu razmene znanja i pružila prostor našim najmlađim korisnicima za kreativni razvoj. Iz meseca u mesec, projekat je jačao i rastao, i postao veoma važan za našu lokalnu zajednicu. Zajedničko delovanje i posvećenost edukatora i učesnika radionica stvorili su novu energiju i pokazali veliku ljubav prema umetnosti.

Na radionicama su se deca susrela i bavila različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom; na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu; štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže; rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama; upoznavanje sa teksturama, bojama i glazurama; gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa; vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom; slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj projekta je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela, kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu, vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova.

Kroz praktičan rad, sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznali smo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružile su deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku. Evo nekoliko važnih razloga zašto deci treba pružiti mogućnost da se bave umetnošću i zanatima:

  • Upoznavanje s različitim materijalima i sticanje sigurnosti u baratanju njima
  • Sticanje samopouzdanja
  • Razvijanje motornih, kognitivnih i komunikacionih sposobnosti
  • Podsticanje različitih socijalnih veština prilikom rada u manjim grupama

Radionice su vodile:

Olga Reljić (1971) završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika knjige. Radila kao asistent na FLU, predmet: projektovanje oblika. U Nemačkoj je studirala u Halle-u, projekat: dizajn knjige. Pet godina je radila kao grafički dizajner, nakon čega je osnovala kretivni atelje i vodila radionice (Arttreff) u Kelnu, više od deset godina: radionice grafike, crtanja, vajanja, ručni rad i zanatske radionice: šivenje, vez, batik itd.

Jovana Ugrinov (1989) master primenjeni umetnik, odsek keramika (Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu). Radila je kao pripravnik nastave likovne kulture i edukator na brojnim kreativnim radionicama za decu, u okviru različitih projekata: Dani Afrike u Opovu (2018), Bundevom obojena jesen (2021) i dr.

Pored glavnih edukatora na radionicama su gostovali i drugi kretivci i umetnici: Nikola Dragaš, Olja Nikonova, Mira Vuković, Zorica Ugrinov i Aktiv žena opštine Opovo.

Rezultat našeg rada predstavljen je u decembru kroz izložbu dečjih radova i svečanu dodelu diploma.

Draga deco, hvala što svojim delima ulepšavate svet!

Projekat finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Jesen Matice srpske u Opovu

Jesen Matice srpske u Opovu

Општинска народна библиотека Опово у сарадњи са Матицом српском организује програм "Јесен Матице српске у Опову". Током овог програма наши суграђани...

read more
Dečija nedelja

Dečija nedelja

Од 02. до 08. октобра 2023. годинe Општинска народна библиотeка, у сарадњи са основним школама и локалним умeтницима, обeлeжићe Дeчију нeдeљу, која...

read more
Radno vreme tokom jula

Radno vreme tokom jula

Због годишњих одмора, културна установа ћe у јулу радити по измeњeном радном врeмeну. Општинска народна библиотeка Опово: Понeдeљак-пeтак од 7 до15...

read more