Kreativni klub Opovo

Датум

Време

11:00:00

Локација

Opštinska narodna biblioteka

Kreativne radionice (Kreativni klub Opovo) zvanično su počele 05. marta 2022. godine i od tada se održavaju svake subote od 11 do 13 časova u prostorijama Biblioteke u Opovu. Ovaj projekat je od velike važnosti za lokalnu zajednicu jer direktno utiče na inkluziju mladih u kulturne tokove i pruža im prostor za kreativni razvoj.

U maju 2022. Pokrajinski sekratrijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama prepoznao je kvalitet ovih programa i opredelio značajna sredstva za njihovu realizaciju.

Kreativne radionice podrazumevaju sledeće:

  • rad u više tehnika: slikanje, vajanje, ručni rad-vez, grafika, knjiga, strip…
  • upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela kao i primena u savremenom životu
  • stvaranje priče na određenu temu koja je zadata
  • vizuelizacija naracije ili obrnuto
  • izrada
  • diskusija o radovima i analiza

Radionice vode:

Olga Reljić (1971) završila Fakultet primenjene umetnosti u Beogradu, odsek grafika knjige. Radila kao asistent na FLU, predmet: projektovanje oblika. U Nemačkoj je studirala u Halle-u (Nemačkoj), projekat: dizajn knjige. Pet godina je radila kao grafički dizajner, nakon čega je osnovala kretivni atelje i vodila radionice (Arttreff) u Kelnu više od deset godina: radionice grafike, crtanja, vajanja, ručni rad i zanatske radionice: šivenje, vez, batik i td.

Jovana Ugrinov (1989) master primenjeni umetnik, odsek keramika (Fakultet primenjenih umetnosi u Beogradu). Radila je kao pripravnik nastave likovne kulture i edukator na brojnim kreativnim radionicama za decu u okviru različitih projekata: Dani Afrike u Opovu (2018), Bundevom obojena jesen (2021) i dr.

Pored glavnih edukatora, na radionicama gostuju i drugi kretivci, umetnici iz različitih oblasti koji doprinose zajednici u kojoj žive i stvaraju.

Radovi koji nastaju na radionicama čuvaju se u ustanovi i deo su zbirke dečjeg stvaralaštva opštine Opovo i javnosti će biti predstavljene kao rezultat višemesečnog rada, u decembru 2022. godine na svečanom otvaranju izložbe.

Svaku radionicu posebno najavljujemo i prijave su obavezne.

Posvećenost i kontinutitet u radu, zadovoljni korisnici i veliki broj dece koji učestvuju u programima glavni su indikatori našeg projekta i veoma se radujemo svakom novom poznanstvu!

Dobro došli!