Radionice za razvijanje umetničkih i zanatskih veština u centru kulture Opovo

25.02.2022.

„Dragi sugrađani, ako ne podržimo naše umetnike, onda žrtvujemo maštu svoje zemlje na oltaru svakodnevice i na kraju nećemo moći više ni u šta da verujemo i nijedan san više neće vredeti.“
Jan Martel

Opštinska narodna biblioteka Opovo od 5.marta organizuje likovne i kreativne radionice za decu i odrasle, svake subote, od 11 do 13 časova u prostorijama biblioteke u Opovu. Svaka radionica biće posebno najavljena, kao i tema i starosna grupa.

Na radionicama se deca susreću i bave različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom, na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu, štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže, rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama, upoznavanje za teksturama, bojama i glazurama, gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa, vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom, slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu,vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova. Kroz praktičan sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznajemo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružaju deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku. Evo nekoliko važnih razloga zašto deci treba pružiti mogućnost da se bave umetnošću i zanatima:

  • Upoznavanje s različitim materijalima i sticanje sigurnosti u baratanju njima
  • Sticanje samopouzdanja
  • Razvijanje motornih, kognitivnih i komunokacionih sposobnosti
  • Podsticanje različitih socijalnih veština prilikom rada u manjim grupama

Takođe, u narednom periodu, i naši stariji sugrađani kao i bake i deke imaće prilike da se druže i stvaraju zajedno sa svojim unucima.

Ovaj projekat osmišljen je kako bismo svi zajedno radili na promociji kulture i umetnosti u našoj lokalnoj zajednici.

Prvu radionicu vodiće Olga Reljić (1971). Olga je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Postdiplomske studije sa temom dizajn knjige na Kunsthochschule Burg Giebichenstein u Halle an de Saale u Nemačkoj. Bavila se grafičkim dizajnom, dizajnom knjiga i web-dizajnom. Osnovala i dvanaest godina vodila kreativni atelje „Arttreff“ u Kelnu, Nemačka, gde je stekla dragocena iskustva u radu s decom i omladinom različitih uzrasta kao i s odraslima u kreativnim radionicama.

Prva radionica je prilagođena mlađoj deci, do 12 godina a tema je linorez. Svi zainteresovani mogu se prijaviti telefonom na 063 10 68 319 ili na mejl kulturnicentaropovo@gmail.com. Molimo Vas da imate u vidu da je broj učesnika ograničen.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Креативни клуб Опово званично је започео са радом 5. марта 2022. године. Основан је у циљу развоја савременог стваралаштва код младих, као једна од...

read more
Radost stvaranja – likovne radionice za odrasle

Radost stvaranja – likovne radionice za odrasle

Галерија Јован Поповић Опово организује низ програмских активности пружајући простор и контекс за развој локалне продукције. Ликовне радионице...

read more
Jesen Matice srpske u Opovu

Jesen Matice srpske u Opovu

Општинска народна библиотека Опово у сарадњи са Матицом српском организује програм "Јесен Матице српске у Опову". Током овог програма наши суграђани...

read more