Radionice za razvijanje umetničkih i zanatskih veština u centru kulture Opovo

25.02.2022.

„Dragi sugrađani, ako ne podržimo naše umetnike, onda žrtvujemo maštu svoje zemlje na oltaru svakodnevice i na kraju nećemo moći više ni u šta da verujemo i nijedan san više neće vredeti.“
Jan Martel

Opštinska narodna biblioteka Opovo od 5.marta organizuje likovne i kreativne radionice za decu i odrasle, svake subote, od 11 do 13 časova u prostorijama biblioteke u Opovu. Svaka radionica biće posebno najavljena, kao i tema i starosna grupa.

Na radionicama se deca susreću i bave različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom, na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu, štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže, rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama, upoznavanje za teksturama, bojama i glazurama, gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa, vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom, slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu,vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova. Kroz praktičan sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznajemo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružaju deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku. Evo nekoliko važnih razloga zašto deci treba pružiti mogućnost da se bave umetnošću i zanatima:

  • Upoznavanje s različitim materijalima i sticanje sigurnosti u baratanju njima
  • Sticanje samopouzdanja
  • Razvijanje motornih, kognitivnih i komunokacionih sposobnosti
  • Podsticanje različitih socijalnih veština prilikom rada u manjim grupama

Takođe, u narednom periodu, i naši stariji sugrađani kao i bake i deke imaće prilike da se druže i stvaraju zajedno sa svojim unucima.

Ovaj projekat osmišljen je kako bismo svi zajedno radili na promociji kulture i umetnosti u našoj lokalnoj zajednici.

Prvu radionicu vodiće Olga Reljić (1971). Olga je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Postdiplomske studije sa temom dizajn knjige na Kunsthochschule Burg Giebichenstein u Halle an de Saale u Nemačkoj. Bavila se grafičkim dizajnom, dizajnom knjiga i web-dizajnom. Osnovala i dvanaest godina vodila kreativni atelje „Arttreff“ u Kelnu, Nemačka, gde je stekla dragocena iskustva u radu s decom i omladinom različitih uzrasta kao i s odraslima u kreativnim radionicama.

Prva radionica je prilagođena mlađoj deci, do 12 godina a tema je linorez. Svi zainteresovani mogu se prijaviti telefonom na 063 10 68 319 ili na mejl kulturnicentaropovo@gmail.com. Molimo Vas da imate u vidu da je broj učesnika ograničen.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Галeрија Јован Поповић позива свe заинтeрeсованe ствараоцe из поља визуeлних умeтности да сe пријавe на конкурс за излагањe на јубиларној 30....

read more
Slobodna zona u Opovu

Slobodna zona u Opovu

Са задовољством вас обавeштавамо да ћe сeдам филмова са 19. Филмског фeстивала Слободна зона, одржаног од 31. октобра до 05. новeмбра у Бeограду,...

read more
Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Креативни клуб Опово званично је започео са радом 5. марта 2022. године. Основан је у циљу развоја савременог стваралаштва код младих, као једна од...

read more