Radionice za razvijanje umetničkih i zanatskih veština u centru kulture Opovo

25.02.2022.

„Dragi sugrađani, ako ne podržimo naše umetnike, onda žrtvujemo maštu svoje zemlje na oltaru svakodnevice i na kraju nećemo moći više ni u šta da verujemo i nijedan san više neće vredeti.“
Jan Martel

Opštinska narodna biblioteka Opovo od 5.marta organizuje likovne i kreativne radionice za decu i odrasle, svake subote, od 11 do 13 časova u prostorijama biblioteke u Opovu. Svaka radionica biće posebno najavljena, kao i tema i starosna grupa.

Na radionicama se deca susreću i bave različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom, na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu, štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže, rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama, upoznavanje za teksturama, bojama i glazurama, gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa, vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom, slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu,vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova. Kroz praktičan sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznajemo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružaju deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku. Evo nekoliko važnih razloga zašto deci treba pružiti mogućnost da se bave umetnošću i zanatima:

  • Upoznavanje s različitim materijalima i sticanje sigurnosti u baratanju njima
  • Sticanje samopouzdanja
  • Razvijanje motornih, kognitivnih i komunokacionih sposobnosti
  • Podsticanje različitih socijalnih veština prilikom rada u manjim grupama

Takođe, u narednom periodu, i naši stariji sugrađani kao i bake i deke imaće prilike da se druže i stvaraju zajedno sa svojim unucima.

Ovaj projekat osmišljen je kako bismo svi zajedno radili na promociji kulture i umetnosti u našoj lokalnoj zajednici.

Prvu radionicu vodiće Olga Reljić (1971). Olga je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Postdiplomske studije sa temom dizajn knjige na Kunsthochschule Burg Giebichenstein u Halle an de Saale u Nemačkoj. Bavila se grafičkim dizajnom, dizajnom knjiga i web-dizajnom. Osnovala i dvanaest godina vodila kreativni atelje „Arttreff“ u Kelnu, Nemačka, gde je stekla dragocena iskustva u radu s decom i omladinom različitih uzrasta kao i s odraslima u kreativnim radionicama.

Prva radionica je prilagođena mlađoj deci, do 12 godina a tema je linorez. Svi zainteresovani mogu se prijaviti telefonom na 063 10 68 319 ili na mejl kulturnicentaropovo@gmail.com. Molimo Vas da imate u vidu da je broj učesnika ograničen.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Vesti

Dečija nedelja

Од 02. до 08. октобра 2023. годинe Општинска народна библиотeка, у сарадњи са основним школама и локалним умeтницима, обeлeжићe Дeчију нeдeљу, која сe овe годинe одржава под слоганом „Вeлико срцe дeцe Србијe“. Манифeстација посвeћeна дeци, промоцији и заштити...

Vesti

Radno vreme tokom jula

Због годишњих одмора, културна установа ћe у јулу радити по измeњeном радном врeмeну. Општинска народна библиотeка Опово: Понeдeљак-пeтак од 7 до15 часова. Огранци у Баранди и Сeфкeрину нeћe радити током јула. Корисници могу својe књигe позајмити у библиотeци у...

Vesti

Slobodna zona u Opovu

Са задовољством вас обавeштавамо да ћe сeдам филмова са 18. Филмског фeстивала Слободна зона, одржаног од 4. до 9. новeмбра 2022. у Бeограду, Новом Саду и Нишу, по избору публикe и сeлeктора фeстивала, бити приказано и у Опову. Турнeја Слободнe зонe у оквиру...