Legat Zorana Petrovića

Adresa

Borisa Kidriča 1, Sakule

Radno vreme

08 – 20

Vesti

Najnovije vesti

Zoran Petrović (1921–1996), istaknuti slikar, vajar i dramski umetnik, rođen je u mestu Sakule, nadomak Opova. Bio je redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti, a njegovi radovi deo su mnogobrojnih fondova domaćih i inostranih galerija i muzeja, privatnih kolekcija, kao i javnih prostora.

Veliki broj njegovih dela zaveštan je banatskim gradovima, gde se i danas čuvaju: Gradski muzej Vršac, Narodni muzej Pančevo, Mesna zajednica Sakule. Zoran Petrović je napisao sedam dramskih tekstova, među kojima su i Selo Sakule a u Banatu i Pendžeri ravnice, kao i brojne radio i televizijske drame i scenarija za filmove.

Galerija u svom fondu ima dvadeset i sedam eksponata: slika, akvarela i crteža kao i preko stotinu razglednica, kataloga, knjiga i spisa o Zoranu i od Zorana Petrovića.

Spomen soba Zorana Petrovića

U okviru Opštinske narodne biblioteke u Opovu, kojoj galerija pripada, krajem 2013. godine otvorena je Spomen soba Zorana Petrovića, u kojoj su izloženi katalozi, knjige, novinski isečci, časopisi, pisma i dopisnice, koje je sakupljao i sačuvao sam Zoran Petrović. Spomen soba je 2019. godine, zbog afirmacije rodnog mesta Zorana Petrovića i njegovog stvaralaštva, prebačena u Sakule.