Izložba PREOBRAŽAJ Nina Peleš

29.04.2024.

U okviru likovnog programa otvorena je treća ovogodišnja izložba pod nazivom „Preobražaj“ čiji je autor beogradska umetnica Nina Peleš, koja je radni vek provela u Londonu.

U pitanju je prva samostalna izložba ove umetnica u Srbiji, a samu postavku čini više od 70 radova, što postavci daje dodatni vizuelni efekat.

„Intenzivnim koloritom i provokativnom figuracijom Nina Peleš napušta paradigmu umetnosti modernog i postmodernog doba koja je zasnovana na isticanju važnosti koncepta i značenja naspram čulne izražajnosti. Dok stvara prepušta se „diktaturi podsvesti“ ulazeći u meditativno stanje koje joj dozvoljava da sledi skrivenu sliku emocionalno, ali i kognitivno“, rekla je u prikazu izložbe istoričarka umetnosti Ivana Milinković.

Izložbu su otvorili direktorka Galerije, Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti, Ivana Milinković i autorka, koja je izrazila zadovoljstvo prijemom i prostorom u kojem izlaže.

„Nijedna moja slika nije definitivno završena, čak i ako je vidite na zidu, osim ako je neko kupio i odneo od mene. Imam faze kada jednu sliku radim opet na potpuno drugi način. U principu puštam da me podsvest vodi kada radim sliku i prolazim kroz taj „preobražaj“ i zbog toga se ova izložba tako i naziva“, izjavila je umetnica Nina Peleš.

Izložba je otvorena do 17. maja.

Nina Peleš svoje figure smešta unutar različitih teritorijalnih, političkih, socijalnih i emocionalnih kategorija ističući time ambivalentnost samospoznaje. NJene intenzivne slike, na kojima se osobine (prikazanih) subjekata umnožavaju i međusobno prožimaju, personifikuju sve slojeve sopstva jedne individue. Ti slojevi u potpunosti predstavljju ličnost same umetnice, ali i onog koji ih posmatra.

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Галeрија Јован Поповић позива свe заинтeрeсованe ствараоцe из поља визуeлних умeтности да сe пријавe на конкурс за излагањe на јубиларној 30....

read more
Slobodna zona u Opovu

Slobodna zona u Opovu

Са задовољством вас обавeштавамо да ћe сeдам филмова са 19. Филмског фeстивала Слободна зона, одржаног од 31. октобра до 05. новeмбра у Бeограду,...

read more
Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Креативни клуб Опово званично је започео са радом 5. марта 2022. године. Основан је у циљу развоја савременог стваралаштва код младих, као једна од...

read more