Изложба ПОЗНАТИ ЛИКОВИ: ИГРАЛИШТЕ

Датум

08.07.2022.

Време

19:00:00

Локација

Галерија Јован Поповић

Игор Шилер (Igor Schiller) је визуелни уметник пореклом из Србије, који живи и ствара у Амстердаму. Фокус његовог уметничког израза је фотографија настала на уникатан начин.

Познати ликови: Игралиште наставак је његовог дипломског рада Familiar Characters, који је одбранио на Kраљевској академији уметности у Хагу. Његова уметничка пракса се ослања на балканско порекло, укључујући традицију и културу поднебља. Он користи сећања и ствара фантазмагорију прожету личним осећајем необичности и суморности сучељене са нежношћу и топлином. Шилер истиче да је детињство његова главна преокупација којој приступа просторно и театрално уз наглашавање атмосфере.

Припремањем прве самосталне изложбе аутор контемплира над даљим развијањем истраживања сопствене прошлости и идентитета. Према његовим речима детињство постаје опсесија, и у процесу поновне контекстуализације прошлости, он се враћа кроз време. Реликвије ауторовог детињства, у контекстуализацији коју им он даје, сведоче о времену свог настанка и реалности из које потичу. Он их проучава као феномене прошлости и преко њих развија нове односе садашњег, прошлог и будућег времена и уједно спознаје себе и сопствени идентитет чијем су развоју оне допринеле.

Изложбу ће отворити директорка Галерије Јован Поповић, Катарина Николић Ралић, историчарка уметности, Ивана Милинковић и аутор, Игор Шилер.

Изложба траје од 08. јула до 08. августа.