Galerija Jovan Popović

Adresa

JNA 2, Opovo

Radno vreme

07 – 15

Vesti

Najnovije vesti

Galerija Jovan Popović izgrađena je 1970. godine, prema projektu arhitekata Spasoja Krunića i Milorada Berbakova, a na inicijativu Velibora Stefanovića, prvog upravnika galerije. Naziv je dobila po imenu uglednog slikara 19. veka, Jovana Popovića (1810–1864), rođenog u Opovu.

Galerija je zvanično otvorena u decembru 1970. godine kada je u saradnji sa Narodnim muzejom Beograd organizovana izložba slika Jovana Popovića. Ubrzo nakon otvaranja, u galeriji se organizuju izložbe Ivana Meštrovića (1971), Uroša Kneževića (1972), Pavela Đurkovića (1972), Zorana Petrovića (1973), Arsenija Petrovića (1974), Đure Jakšića (1982), Milana Konjovića (1990) i mnogih drugih.

Pal Dečov, Galerija, suva igla, fond galerije

Galerija je smeštena u neposrednoj okolini pravoslavne crkve Sveti Nikola i Osnovne škole Dositej Obradović. Teoretičari i istoričari arhitekture opisuju zgradu galerije kao jedno od najlepših ostvarenja regionalne arhitekture u Vojvodini tog vremena, koje je zbog svoje kompozicije, arhitektonskih elemenata i materijala, u potpunosti usklađeno sa lokalnom tradicijom i svojim okruženjem, a istovremeno se zbog svog dinamično-vizuelnog efekta izdvaja i ističe kao jedinstveno i prepoznatljivo zdanje.

Park skulptura

Park skulptura je zamišljen kao posebna izlagačka celina u okviru galerije. U arhivi se čuva projektna dokumentacija autora Spasoja Krunića. U Parku skulptura su bili izloženi radovi Ivana Meštrovića – Glava Obilića, Sfinga, Rob, Mala udovica i Pali anđeo, Simeona Roksandića – Dečak koji vadi trn, poklon opštine Pančevo 1974. godine i Dečak koji igra klikere, izlivena zahvaljujući sredstvima pionirske organizacije osnovne škole iz Opova. Nažalost, nakon pokušaja krađe skulptura 2011. godine, obe Roksandićeve skulpture su trajno oštećene, a Meštrovićev rad Pali anđeo prebačen je na Kalemegdan.

Ivan Meštrović, Pali anđeo, privatna arhiva

Trenutno se u okviru parka i zbirke skulptura nalaze Devojka sa harfom Sretena Stojanovića, bista Jovana Popovića, čiji je autor Olja Ivanjicki, kao i bronzani reljef na glavnom ulazu u galeriju, autora Ivana Grabovca.

Najznačajnija dela u fondu galerije predstavljaju dve slike Jovana Popovića – Žena sveštenika iz Vršca i Portret nepoznatog građanina i obe se nalaze u stalnoj postavci izložbenog prostora. Prema popisu iz 2020. godine, galerija u svom fondu ima 1220 eksponata, od 260 autora. Među autorima zastupljeni su: Jovan Popović, Zoran Petrović, A. Hišin, V. Smoljni, Jovan Vitomirov, Olja Ivanjicki, Marko Trumić, Stojan Trumić, Kosta Bradić, Ivo Kruškić i drugi. U fondu je zastupljen i veliki broj radova egipatskih, španskih, ukrajinskih, ruskih umetnika, a značajan deo fonda čine i dela naivne umetnosti, čiji su autori Alžbeta Čižikova, Eva Husarik, Janoš Mesaroš, Jan Husarik, Jan Bačur i mnogi drugi.

Izlagački program

Izlagački program Galerije Jovan Popović predstavlja različite vrste stvaralaštva i praksi iz oblasti savremene umetnosti, kao i autorske i dokumentarne izložbe, a praćen je različitim sadržajima – jednodnevnim prezentacijama, projekcijama, promocijama, radionicama, diskusijama i drugim događajima, kako bi se publika animirala na što aktivnije učešće u kulturno-­umetničkim dešavanjima u Opovu.

Pal Dečov, Polje, akrilik na platnu 2013, fond galerije (levo)

Dani Afrike 2018, radionica, arhiva galerije (dole)

Galerija Jovan Popović, izložbeni prostor (gore)