Deci, s ljubavlju

12.12.2022.

Kreativne radionice (Kreativni klub Opovo) zvanično su počele 5. marta 2022. godine i u godini osnivanja beleže pedeset susreta! Biblioteka je preuzela ulogu razmene znanja i pružila prostor našim najmlađim korisnicima za kreativni razvoj. Iz meseca u mesec, projekat je jačao i rastao, i postao veoma važan za našu lokalnu zajednicu. Zajedničko delovanje i posvećenost edukatora i učesnika radionica stvorili su novu energiju i pokazali veliku ljubav prema umetnosti.

Na radionicama su se deca susrela i bavila različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom; na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu; štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže; rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama; upoznavanje sa teksturama, bojama i glazurama; gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa; vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom; slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj projekta je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela, kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu, vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova.

Kroz praktičan rad, sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznali smo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružile su deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku. Evo nekoliko važnih razloga zašto deci treba pružiti mogućnost da se bave umetnošću i zanatima:

  • Upoznavanje s različitim materijalima i sticanje sigurnosti u baratanju njima
  • Sticanje samopouzdanja
  • Razvijanje motornih, kognitivnih i komunikacionih sposobnosti
  • Podsticanje različitih socijalnih veština prilikom rada u manjim grupama

Radionice su vodile:

Olga Reljić (1971) završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika knjige. Radila kao asistent na FLU, predmet: projektovanje oblika. U Nemačkoj je studirala u Halle-u, projekat: dizajn knjige. Pet godina je radila kao grafički dizajner, nakon čega je osnovala kretivni atelje i vodila radionice (Arttreff) u Kelnu, više od deset godina: radionice grafike, crtanja, vajanja, ručni rad i zanatske radionice: šivenje, vez, batik itd.

Jovana Ugrinov (1989) master primenjeni umetnik, odsek keramika (Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu). Radila je kao pripravnik nastave likovne kulture i edukator na brojnim kreativnim radionicama za decu, u okviru različitih projekata: Dani Afrike u Opovu (2018), Bundevom obojena jesen (2021) i dr.

Pored glavnih edukatora na radionicama su gostovali i drugi kretivci i umetnici: Nikola Dragaš, Olja Nikonova, Mira Vuković, Zorica Ugrinov i Aktiv žena opštine Opovo.

Rezultat našeg rada predstavljen je u decembru kroz izložbu dečjih radova i svečanu dodelu diploma.

Draga deco, hvala što svojim delima ulepšavate svet!

Projekat finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Повезано

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Konkurs za izlaganje STVARAOCI OPOVA

Галeрија Јован Поповић позива свe заинтeрeсованe ствараоцe из поља визуeлних умeтности да сe пријавe на конкурс за излагањe на јубиларној 30....

read more
Slobodna zona u Opovu

Slobodna zona u Opovu

Са задовољством вас обавeштавамо да ћe сeдам филмова са 19. Филмског фeстивала Слободна зона, одржаног од 31. октобра до 05. новeмбра у Бeограду,...

read more
Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Na krilima mašte – deci s ljubavlju

Креативни клуб Опово званично је започео са радом 5. марта 2022. године. Основан је у циљу развоја савременог стваралаштва код младих, као једна од...

read more